Jak zrobić kompostownik w ogrodzie?
Luty 6, 2017
Jak pozbyć się chwastów w ogrodzie?
Luty 17, 2017

Jak już mamy wyznaczone i wybudowane miejsce na kompostownik możemy zaczynać. Warto wiedzieć, że kompostowanie zawsze się udaje. Nie jest to czynność wielce pracochłonna, kosztowna ani trudna. Do jego wytworzenia potrzebujemy jedynie domowych i ogrodowych odpadków. Jednak nie wszystkie elementy nadają się na kompostowanie. Poniżej jest zestawienie co można kompostować, a czego wręcz nie można i nie należy wrzucać, żeby nie popsuć efektu finalnego.

Z czego robić kompost?

Na kompost nadają się:

  • ogrodowe i kuchenne odpadki, do których można zaliczyć resztki warzyw i owoców (oprócz owoców cytrusowych, które są ze względu na kraj pochodzenia, opryskiwane sa środkami opóźniającymi procesy starzenia), skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty, torebki po herbacie ekspresowej
  • skoszona trawa, siano i słoma, która najlepiej jakby została posiekana oraz zmoczona jeśli jest sucha
  • przekwitłe rośliny sezonowe
  • zebrane w czasie jesieni liście, oprócz liści dębowych, olchowych i orzechowych, ze względu na szkodliwe substancje dla innych roślin (garbniki i taniny)
  • odpadki po przycinaniu żywopłotów, drzew i krzewów, przy czym warto pamiętać że im mniejsze tym się szybciej rozkładają. Ścinki grubsze oraz większe powinny być rozdrobnione np. za pomocą rębaka lub rozdrabniarki ogrodowej
  • trociny, przy czym lepiej rozkładają się trociny z roślin liściastych
  • popiół z drewna
  • odchody zwierzęce np. końskie, krowie, kurze, chociaż przy odchodach ptasich należy uważać ze względu na duże stężenie amoniaku
  • pióra i sierść zwierzęca, tylko należy je zmoczyć przed wrzuceniem na kompostownik
  • w małych ilościach można również kompostować celulozę w postaci kartonów, papierowych ręczników kuchennych opakowań po jajkach

Na kompost nie powinno się używać poniższych składników:

  • rośliny i resztki roślin z terenów położonych blisko ruchliwych ulic, ze względu na dużą zawartość metali ciężkich
  • ryby, mięso i gotowane jedzenie, gdyż mogą przyciągać szczury i muchy
  • papier kolorowy i gazety czarno-białe – chociaż ulegają rozkładowi, to nie mają żadnej wartości odżywczej ze względu na substancje toksyczne, które znajdują się w farbie drukarskiej oraz kolorowe czasopisma, papier kredowy, odbitki ksero i zdjęcia
  • chwasty z zawiązanymi nasionami
  • rośliny chore
  • popiół z koksu i węgla
  • elementy szklane, metalowe, plastiki i folie itp.

Jak robić kompost?

Są dwa sposoby kompostowania, które rozróżnia się ze względu na wysokość wytwarzanej temperatury, na gorąco i zimno.

Do wytworzenia kompostu na gorąco należy za jednym razem wypełnić cały kompostownik. Ważne, żeby zachować równowagę pomiędzy miękkimi i twardymi składnikami, które przed włożeniem do kompostownika trzeba rozdrobnić na drobne kawałki. Wypełnianie pojemnika należy zacząć od rozłożenia na samym spodzie ok 30 cm warstwy gałęzi krzewów, sztywnych łodyg kwiatów lub warzyw, która będzie sprawować funkcję drenarską. Następnie trzeba zapełnić cały pojemnik, pamiętając o dokładnym podlaniu każdej warstwy. W celu przyspieszenia procesu fermentacji można dodać do kolejnych warstw uaktywniacze. Ostatnia warstwa musi być wyłożona suchym materiałem np wysuszonym sianem, słomą lub ziemią, która będzie działać jak filtr wchłaniający opary wytwarzane przez kompost. Ze względu na dużą zawartość azotu w postaci amoniaku pryzmę można przykryć grubym kawałkiem materiału np wykładziną. Po kilku dniach temperatura pryzmy silnie wzrośnie, by po tygodniu lub dwóch się obniżyć. Gdy to nastąpi kompost należy wyciągnąć z pojemnika i dokładnie go przemieszać. Jeśli jest zbyt suchy polewamy go wodą i ponownie umieszczamy w kompostowniku, który zamykamy lub przykrywamy. Po tym zabiegu kompost ponownie się nagrzewa, ze względu na dostarczony tlen i cały proces powtarza się od nowa. Jenak po każdym kolejnym przemieszaniu temperatura maksymalna będzie systematycznie się zmniejszać. Gdy temperatura kol kolejnym przemieszaniu już nie wzrośnie będzie to oznaczało, że proces kompostowania się zakończył i kompost jest gotowy do użycia.

Przy wykonywaniu kompostu zimnego wypełnianie całego kompostownika na raz nie jest konieczne. Na sam początek wystarczy ułożenie warstwy o grubości 30 cm – na spodzie warstwa twarda, następnie miękka, które trzeba ugnieść. Po ułożeniu kolejnej 30-60 cm warstwy pryzmę trzeba podlać. Należy tak postępować, aż pojemnik zostanie wypełniony, co nie nastąpi szybko ze względu na systematyczne zapadanie się pod wpływem rozkładu. Co jakiś czas można kontrolować stopień przerobienia kompostu i wykorzystywać jego spodnią część w ogrodzie – dojrzały kompost jest jednolitą, sypką ciemną ziemią. Przed użyciem kompost najlepiej jest przesiać i nie przerobione części z powrotem wrzucić na pryzmę.

Uaktywniacze i startery do kompostu

Aby przyspieszyć procesy rozkładu do kompostu można stosować uaktywniacze. Są to składniki, które dzięki swemu szybkiemu rozkładowi i zawartych w nich specjalnych substancjach odpowiadają za rozpoczęcie procesów rozkładu. Oprócz przyspieszaczy, które są dostępne w sklepach ogrodniczych (tzw. startery) można wykorzystać ich naturalne odpowiedniki, do których zaliczają się odchody kur i gołębi, pokosy trawy – najlepiej, jak ściętą trawę wymiesza się z innymi składnikami, młode chwasty jednoroczne i pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *